Project Description

Rotronics Autoscan Fi x4 dynamometeri

Tällä hetkellä emme tarjoa pelkkiä tehomittauksia lainkaan. Tehomittaukset jälleen keväällä kesärengaskauden koittaessa. Tehomittauksia tehdään ainoastaan moottorioptimointien (=ohjelmointien) yhteydessä.

Käytössämme on nykyaikainen, loppuvuodesta 2020 asennettu Rotronics Autoscan Fi x4 dynamometri. Kyseessä on ns. ”single roller” dynamometri, joka edustaa edistyksekästä toteutusta niin mekaanisten, kuin sen ohjelmallisten ominaisuuksien osalta. Dynamometri suoriutuu ongelmitta myös aivan uusimmista AWD + ESP järjestelmistä. Akselien keskinäinen linkitys on hoidettu mekaanisesti, tämä menetelmä tarjoaa toimivan synkronoinnin auton etu- ja taka-akselin välille. Synkrointi pitää huolen siitä että koko mittauskiihdytyksen ajan akselinen nopeus (ja kiihtyvyys) säilyy samana. Dynamometri toimii ikään kuin tienpinta, ”juoksumattona” autolle. Synkronointi on välttämätön jotta myös aivan uusimmat Haldex, xDrive, 4MATIC (myös Torque On Demand), yms. järjestelmillä varustetut ajoneuvot saadaan mitattua turvallisesti ja ennen kaikkea oikein. Uusilla AWD järjestelmillä on tapana siirtää voimaa muuttuvalla suhteella auton nopeuden mukaan etu- ja taka-akselien välillä. Jos akselien välillä ei ole linkitystä, niin dynamometri ei toimi oikein ja mittaukset ovat kyseenalaisia.

Dynamometrin ohjelmisto ja sen ohjauselektroiikka tukee autoteollisuuden standardeja, mikä mahdollistaa lähes minkä tahansa mittaus- tai diagnostiikkalaitteen integroinnin osaksi dynamometriä. Meille tärkein ominaisuus on ehdottomasti OBD-CAN liitäntä realiaikaista tiedonkeruuta varten. Tulevaisuudessa dynamometri voidaan tarvittaessa varustaa tehokkaalla sähkömoottorilla, mikäli tulee tarve dynamometrin ulkoiselle voimalähteelle. Tällä hetkellä emme suorita pelkkiä tehomittauksia lainkaan, varaamme käytettävissä olevan ajan tehomitattaville ohjelmointitöille.

DYNOSENS SAS (La Roche-Sur-Foron, Ranska) on Rotronics testilaitteiden valmistaja. Mittauslaitteet suunnitellaan, tuotekehitetään ja valmistetaan itse. Yrityksen pääasiallinen markkina on ajoneuvoteollisuudessa ja myös sen uusilla toiminnan aloilla kuten itseajavien ajoneuvojen testiympäristöissä. Rotronics valmistaa myös tuning ja motorsport käyttöön suunniteltuja tuotteita, esimerkkinä käytössämme oleva Rotronics Autoscan Fi x4 dynamometri. Valmistaja verkkosivut: https://www.rotronics.com/en/